Megérkezett a Mozilla Firefox 4.0

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt jelent meg a Mozilla Firefox böngésző előző, 3.6-os verziója. Az elmúlt egy esztendőben a Mozilla fejlesztői nem tétlenkedtek és számos fejlesztést végeztek el a böngészőn, amelynek célja a program gyorsabb működése, a programfelület felhasználói igényekhez történő igazítása, a webes szabványok mind teljesebb körű támogatása és innovatív, új megoldásokkal megmutatni a helyes utat a webes evolúció útvesztőjében. Természetesen a fejlesztés iránya jól illeszkedik a Firefox már régóta meglévő értékeihez: a biztonságos, stabil és gyors böngészéshez és a páratlan testreszabhatósághoz, amelyek mindig is jellemezték a Firefoxot. Ezek után nem is csoda, hogy 2008 óta a Mozilla Firefox a piacvezető böngésző Magyarországon és egyes felmérések szerint 2010-ben az európaiak nagyobb része is Firefoxot használ.

Úgy vélem, hogy a Mozilla Firefox bő ötévnyi történetének legnagyobb frissítésén esett át a 4.0-s verzióval. Ennek megfelelően, a fejlesztési ciklus a kelleténél hosszabbra nyúlt, viszont az újdonságok listája is igen tekintélyes lett. Cikkemben igyekszem minden jelentős újdonsággal felhasználói szemszögből foglalkozni, de próbálok a fejlesztők számára is hasznos hivatkozásokat megadni.

A böngésző egyszerűen telepíthető és használható Windows (XP, Vista, 7), MAC OS X és Linux operációs rendszerekkel ellátott gépeken. Az egyedülállóan széles platformtámogatás szerencsére nem megy a minőség, a sebesség és kinézet rovására. A program minden platformon felveszi a rendszer jellemzőit, beállításait és kihasználja az operációs rendszer által kínált hardvergyorsításból fakadó előnyöket, egyéb jellegzetességeket.

Mobiltelefonról internetezők részéről érdeklődésére tarthat számot, a Firefox 4.0 megjelenése után pár héttel megjelenő, Firefox Mobile böngésző, amely Android (2.x) és Maemo (Nokia N900) platformokra érhető el. Mindezek mellett még említést érdemel az iPhone telefonokon használható Firefox Home szinkronizációs alkalmazás is.

A Firefox 4 letöltése és a letöltési adatok lekérése.

Telepítés

Talán az egyetlen dolog, ami nem változott a Firefox 4.0-ban, a telepítés. Letöltés után ugyanazt az egyszerű telepítési eljárást kell végrehajtani, amit még anno az 1-es verzióban is kellett. Három kattintás a „Tovább >” gombra, majd a „Befejezés” gombra kattintva indul is a böngésző. Természetesen újraindításra nincs szükség.

Áttérés más böngészőről

Ha még nem használtuk a Firefoxot a gépen, akkor az „Importálás varázsló” fogad majd minket, amellyel egyszerűen importálhatjuk át Internet Explorerből, Operából és Mozilla Application Suite-ból (Seamonkey, Netscape) a könyvjelzőket, a sütiket, a jelszavakat és adott esetben az előzményeket is.

Könyvjelzőket Chrome-ból és Safariból csak kézzel exportálva (előbbiből: „Bookmark manager” → „Tools” → „Export bookmarks”, utóbbiból: „File” → „Export bookmarks”), majd a Firefoxba importálva: „Könyvjelzők” → „Minden könyvjelző megjelenítése” → „Importálás és mentés” → „HTML importálása” lehetőséggel lehet megtenni.

Újragondolt felhasználói felület

Biztosra veszem, hogy a Mozilla Firefox 4.0 első indításakor mindenki észreveszi, hogy mennyire megváltozott a Firefox 4 felhasználói felülete. A bal felső sarkot az újonnan bevezetett narancssárga színű „Firefox” gomb uralja. Mivel a gomb az ablak címsorába került és mellette foglalnak helyet a weboldal-lapok fülei, ezért egy menüsornyi hellyel több marad a böngészési terület számára. A Firefox gombot megnyomva érhetjük el a funkciók legjavát kínáló menüt.

Amennyiben ideiglenesen szükségünk lenne a régi menüre, úgy üssük le az ALT billentyűt, s ezáltal teljesen megjelenik a régi menüsor. Ha ezt a régi, kicsit helypazarlóbb elrendezést használnánk továbbra is, úgy a „Nézet” → „Eszköztárak” → „Menüsor” lehetőséget engedélyezve könnyedén visszakapcsolhatjuk. Mint azt fentebb írtam, a weboldalak közötti váltást lehetővé tevő fülek alapértelmezett helyzete megváltozott, alulról felkerült a Firefox gomb mellé. Természetesen ez a beállítás is testreszabható a „Nézet” → „Eszköztárak” → „Felül elhelyezett fülek” kikapcsolásával.

Eszköztárak

A magam részéről örömmel fogadtam, hogy az elkülönített kereső a Hely eszköztár jobb oldalán megmaradt, így továbbra is könnyedén kereshetek, de nem vagyok egy keresési eszköz használatára kényszerítve.

A Firefox 4 új alapértelmezett témával érkezik. A gombok és színek visszafogottabbak lettek és kellemes 3D hatást keltenek.

A „Hely” eszköztáron több más apróbb változtatást is megfigyelhetünk. Az „Előre” és „Vissza” gombok legördülő előzmények listáját gomb helyett jobb kattintás vagy lenyomott bal gomb segítségével lehet elérni. A „Frissítés” és „Leállítás” funkciók összevonva a „Hely” mező végére kerültek. A „Kezdőoldal” gomb pedig az eszköztár jobb szélén talált új otthont. Itt jelenik meg egyébként a „Könyvjelzők megjelenítés” gomb is, amennyiben a „Könyvjelzők” eszköztár nincs engedélyezve. Természetesen ez az elrendezés is átalakítható az eszköztár testreszabásának segítségével. Ugyanitt érdemes a „Kis ikonok használata” opciót engedélyezni, mert a nagy ikonok használata – a látványosabb megjelenéstől eltekintve – szerintem nem hordoz valódi hozzáadott értéket.

Számomra elsőre az volt a legmeglepőbb, hogy az állapotsor helyét az alapértelmezésben kikapcsolt „Kiegészítősáv” vette át. Ezt a helyet a továbbiakban csak a kiegészítők használhatják fel gombok és állapotüzenetek megjelenítésére. No de mégis mi történt az állapotsor által jelzett böngészőállapotokkal és hivatkozási címek kijelzésével? Ezeket a funkciókat egy automatikusan méretezett feliratmező vette át, amely a böngészőablak alsó részéhez „tapad” és a kurzort elkerülve jelenik meg alapértelmezésként a bal, vagy takarás esetén a jobb oldalon.

Lapok kezelése

A lapok kezelése továbbra is tökéletes, de még ezen is fejlesztettek a Firefox programozói. Az természetes, hogy a lapok átrendezhetők, könyvjelzőzhetők, lehúzva az eszköztárról új ablakba kerülnek (és vice versa), a lapok listája egy kattintással elérhető és a lapbezárások is visszavonhatók. Az sem újdonság, hogy a „+” jelre kattintva új, üres lap jön létre, vagy hogy a túl sok lap megjelenítése esetén a lapok még olvashatók maradnak és intelligens görgetési lehetőség válik elérhetővé. Még ha annyi lapot nem is érdemes megnyitni, mint amennyi a francia kártya paklijában van – bár a Firefox böngészőnek erre is van egy Jolly Jokere – miért limitálnánk magunkat 3-5 lapra? Szokás szerint a CTRL+ a lap húzása kombinációval a lap duplikálható.

Lássuk csak, milyen újdonságok vannak:

 • A lapokat rögzíteni lehet alkalmazásként. Ebben az esetben a lap kizárólag az ikonjával (favicon) azonosítva kicsi fülmérettel a „Lapok” eszköztár bal oldalára kerül és kiemelkedve a többi lap közül, s így bármikor elérhetővé válik.http://www.youtube.com/watch?v=55PnjIfC6cwSzerencsénkre az így rögzített lapok frissítéseiről is értesítést kapunk, mert a böngésző beszínezi a lap hátterét, ha új levelet kaptunk a Gmailen, új értesítőt a Facebookon vagy más webalkalmazásban.
 • A „Váltás erre a lapra” funkciót akkor használhatjuk, ha olyan lap címét kezdjük el beírni, amelyet már megnyitottunk egy másik lapon. A böngésző automatikusan felajánlja ilyenkor, hogy a már megnyitott webhely lapjára ugorva jelenjen meg az oldalt.
 • A „Lapok” eszköztár jobb szélén lévő lefele mutató nyíl jelre kattintva a lapok listája mellett lehetőség van a „Lapcsoportok” kezelésére. Ez a funkció Firefox Panorama néven is ismerős lehet és egy teljesen felhasználóbarát megoldást nyújt azok számára, akik rengeteg böngészőlap használata mellett is szeretnének könnyedén eligazodni, keresni a lapok között.
 • Más, általunk használt számítógépeken megnyitott lapjaink listáját is elérhetjük a „Lapok más számítógépekről” menüpont alatt. Ennek használatához a „Sync” nevű szinkronizációs szolgáltatást kell beállítanunk, amelyről lentebb írok részletesen.

Lapcsoportok, azaz Firefox Panorama

A lapcsoportok segítségével könnyedén rendezhetjük, csoportosíthatjuk és egyszerűen kereshetjük a megnyitott lapokat. A Lapcsoportokat a Lapok eszköztár lefelé mutató nyílján keresztül vagy a „CTRL+SHIFT+E” billentyűzetkombináció segítségével érhetjük el. A kicsinyítés és nagyítás effektusain keresztül megjelenő új munkaterületen kattintással és húzással hozhatunk létre új csoportokat, melyeknek aztán nevet is adhatunk. Az elnevezett csoportokba a későbbiekben a böngészőfüleken jobb gombbal kattintva – a helyi menüből – áthelyezhetjük az aktuális oldalt is. Dupla kattintással bárhol, vagy a lapcsoport bal alsó sarkában lévő gomb révén új, üres lapot nyithatunk meg. A lapokat áthúzhatjuk a csoportokba vagy az alapterületre. Mind a lapcsoportokat, mind az egyedülálló lapokat átméretezhetjük. Az átméretezést és az áthelyezést a többi lapcsoport és lap automatikusan kezeli úgy, hogy az elfedést és a kilógást elkerüljék. A lapra kattintva a megadott lap jelenik meg, nagyítási effektuson keresztül.

http://www.youtube.com/watch?v=5r0TQJ-gGi0?hd=1

Szerintem ez egy nagyon hasznos és látványos funkció azoknak, akik sok lappal dolgoznak. Számomra az egyetlen hiányossága, hogy a létrehozott új csoportok nem új ablakként lesznek elérhetők, így minden lapcsoport váltáshoz vissza kell térni a Lapcsoportok ablakba. (Blog)

Mindenütt otthon

Eddig csak külön kiterjesztésként volt elérhető, de a négyes verzió immáron integrálva kínálja a beállítások, a jelszavak, a könyvjelzők, az előzmények, a nyitott lapok és egyéb testre szabott beállítások szinkronizálását a felhasználó különféle eszközei között. A szinkronizáció Linux, MAC OS X és Windows operációs rendszerű számítógépek mellett Android és Maemo platformra is elérhető, hála a Firefox Mobile böngészőnek. Az iPhone tulajdonosok számára pedig a Firefox Home eszköz biztosítja a könyvjelzők, előzmények és nyitott lapok telefonnal való szinkronizációját. A Sync segítségével a Firefox minden helyzetben ugyanazt a kiváló felhasználói élményt biztosítja a felhasználó valamennyi Firefox-képes berendezésén.

http://www.youtube.com/watch?v=JzxWVpP52Hc?hd=1

Felhasználói felület – összegzés

Véleményem szerint az újdonságok jól szolgálják a felhasználók kényelmét és így a Mozilla Firefox böngésző megfelel a korunk böngészési igényeinek. A Firefox elrendezésén érződnek a konkurens böngészők hatásai, de mégis talán a legletisztultabb, leginkább használható felületet sikerült előállítani a Mozilla boszorkánykonyhájában.

A vörös panda megvéd

A biztonság mindig is elődleges prioritást élvezett a Firefox böngésző fejlesztése során. Ez egyrészt jelenti a böngészőbe épített biztonsági funkciók nagyobb számát, valamint a programhibák kezelését is. A biztonsági hibajavítások gyorsan – akár pár napon belül – érkeznek, lehetőleg azok részletes dokumentálása és az ártó kódok megjelenése előtt.

Rengeteg webhely értékesít a weboldalaik látogatásával összefüggésben gyűjtött viselkedési adatokat online reklámcégek számára. A Firefoxban beállítható, hogy ezeket az adatokat – személyes szféránk védelmének érdekében – ne gyűjtsék böngészési szokásainkról. Megjegyezendő ugyanakkor, hogy ezen jelzés figyelembevétele jelenleg csak az érintett cégek jóindulatán múlik. Ugyanakkor a fejlesztők az olyan különleges dolgokra is ügyelnek, mint a meglátogatott webhelyek CSS linkjének védelme.

Az előzmények – időintervallumhoz kötött – törlése mellett most már lehetőség adódik arra, hogy az egy-egy webhelyhez kapcsolódó valamennyi információt egy kattintás segítségével töröljük az előzmények közül.

A manapság slágertémának számító Cross Site Scripting (XSS) és Cross Site Request Forgery (CSRF) támadásokkal szemben a Firefox 4 a Tartalombiztonsági Házirendet (Content Security Policy) vezeti be. A támadások lényege, hogy a sérülékeny weboldalba a támadó – teljesen hagyományos módon – tartalmat küld be. De ez a tartalom egy ártó weboldalt, kódot tölt be a megtámadott sérülékeny weboldalt meglátogató felhasználó böngészőjébe. A Tartalombiztonsági Házirend segítségével megadhatjuk azokat a külső webhelyeket, ahonnan a böngésző szkripteket tölthet be. Szkripteket nem használó weboldalak esetén a szkriptek végrehajtását teljes egészében le is tilthatjuk. (Blog)

Nóvum a Biztonságos HTTP-átvitel Kényszerítése is. A szolgáltatás lényege, hogy a Firefox böngésző a nem biztonságos „http://” protokoll szerint indított lekéréseket is „https://” protokoll szerint próbálja felépíteni és erre vár egy megfelelő választ, amely megléte esetén a címet átírja „https://” címre. Bár a legtöbb weboldal támogatja az ilyen biztonságos hozzáférést, melynek kezdeményezéséhez elegendő lenne a „https://” előtagot beilleszteni a meglátogatandó webhely címe elé, a legtöbb felhasználó lustaságból vagy a megfelelő ismeretek hiánya miatt nem így indítja az oldallekéréseket. Ezen szokás egyértelműen támogatja azokat a lehallgatásos támadásokat, ahol a támadó sikeresen ékelődik be a felhasználó számítógépe és a webhelyet biztosító kiszolgáló közti adatcsatornába. A „https://” használata esetén a kommunikáció a kiszolgáló és a felhasználó számítógépe között titkosítva zajlik, amely szinte lehetetlenné teszi az adatok lehallgatását. Például: nemrég kapott nagyobb figyelmet a nyílt, titkosított vezeték nélküli (WiFi) hozzáférésen elért titkosítatlan oldalak olyan „sebezhetősége”, mely során egyszerű eszközökkel is lehetőség nyílik arra, hogy az áldozat által megnyitott oldalakról származó adatokat vagy éppen a teljes profilt ellopják a rosszindulatú támadók. Ennek fényében, úgy vélem ez egy igen hasznos és fontos biztonsági mechanizmus. (Blog)

Nem újdonság, de érdemes róla tudni, hogy a privát böngészési munkamenetben a Firefox nem tartja meg a böngészés előzményeit, a keresés előzményeit, a letöltés előzményeit, az űrlapok előzményeit, a sütiket, illetve az ideiglenes internetfájlokat. A letöltött fájlok és a könyvjelzők viszont megmaradnak. Ezt a módot a program a Firefox gomb kékre színezésével is jelzi.

Testreszabhatóság és kiterjesztések

A Firefox mindig is páratlan bővíthetőségéről volt híres és a Firefox 4 – ebben a tekintetben is – még barátságosabb arcát mutatja. A testreszabhatóság egyrészt vonatkozik a már tárgyalt eszköztárak átalakításának lehetőségeire, illetve ikontémákra és „Personas”-ra, másrészt a kiterjesztésekre, amelyek révén új funkciókkal gazdagíthatjuk a Firefox böngészőt.

A teljesen áttervezett „Kiegészítőkezelő” teljesen felújításra került és böngészőlapként jelenik meg az új verzióban. Ennek a változásnak az a pozitív hatása, hogy a rendelkezésre álló hely óriási lett, így a „Kiterjesztések”, a „Megjelenés” (ikontémák) és a „Bővítmények” kezelése minden eddiginél kellemesebb, s a „Kiegészítők letöltése” lehetőségen keresztül azonnal tölthetünk le és telepíthetünk kiterjesztéseket illetve „Personas”-okat. A Personas szolgáltatás már pár éve velünk van: egyetlen kattintással öltöztethetjük fel vele kedvenc Firefox böngészőnket új ruhába, amely elsősorban az eszköztárak és menük, azaz a böngészőablak felső sávjában jelenik meg.

A Firefox neve összeforrt a kiterjesztések használatával. Nem csoda, hiszen ez idő tájt hozzávetőlegesen 10 000 kiterjesztés érhető el a Mozilla Add-Ons webhely Firefox aloldaláról. Olyan összetett funkciókra is találhatunk kiterjesztést, mint a böngészőbe épített FTP-kliens, webfejlesztő eszközök, időjárás-jelentés, zenelejátszó, képlopó, videóletöltő, letöltéskezelő, bővített lapkezelés vagy a reklámblokkolás. A böngésző telepíti a beviteli mezők helyesírás-ellenőrzéséhez használható szótárat is.

A kiterjesztések megújulásának mérföldköve a Jetpack, amely egy fejlesztői környezet és keretrendszer Firefox kiterjesztések készítéséhez. A Firefox kulcstechnológiáit: HTML, JavaScript, CSS felvonultató Jetpack Add-on SDK segítségével egyszerűen készíthetünk kiterjesztéseket a böngészőhöz, a magas szintű programozói interfészeken keresztül. Az így elkészített kiterjesztések a jövőben megjelenő Firefox böngészőverziókkal kompatibilisek lesznek, biztonságosabbak lehetnek, külön szálként futtathatók, valamint a kiterjesztések telepítéséhez és eltávolításához nincs szükség a böngésző újraindítására sem. A Jetpakról további információ, és az Add-on SDK letöltése a https://jetpack.mozillalabs.com/ webcímen érhető el. (Blog)

Gyors… Gyorsabb… Firefox 4…

A Mozilla Firefox fejlesztése során komoly hangsúlyt kapott a sebesség. Napjaink weboldali előszeretettel alkalmaznak JavaScript programkódokat kliens oldali műveletek végrehajtásához. A Firefox 4 begyújtja a rakétákat, hiszen a JavaScript-et intenzíven használó alkalmazásoknál, mint amilyen a Gmail vagy a Facebook, drámai gyorsulást értek el a fejlesztők a vadonatúj JägerMonkey elnevezésű JavaScript fordító segítségével. Látható, hogy Firefox fejlesztői számára – akárcsak a felhasználók számára – fontos tehát a böngésző JavaScript teljesítménye, s ennek eredményeképpen a legismertebb tesztekben háromszoros-hatszoros sebességnövekedést tapasztalhatunk.

A Firefox SpiderMonkey JavaScript motor felépítése jelenleg így néz ki: az eddig is meglévő TraceMonkey JIT fordítóval és SpiderMonkey értelmezővel működik együtt a JägerMonkey JIT (Just In Time) fordítója. (Blog)

A fejlesztők a weboldal-megjelenítés folyamatán is csiszoltak, így a böngésző fürgébben jeleníti meg a betöltött weboldalakat. Összetett oldalak esetén a lazy frame construction elnevezésű eljárás biztosítja a tartalom erőforrás-takarékosabb megjelenítését. A weboldalon megjelenő minden elemet egy-egy réteg jelképez. Ezeket a rétegeket – szemben az eddigi megoldással – a böngésző egyszerre, az összes elem feldolgozása után képzi le.

A retained layers segítségével a weboldal elemeit tartalmazó rétegek fastruktúrába szervezett halmazából csak a megváltozott rétegek kerülnek újból leképzésre. Ráadásul ez a leképzés a fő Firefox programszáltól külön végezhető úgy is akár, hogy az oldalt felépítő elemek gyorsítótárazhatóak és felhasználhatók a hardveres gyorsítás még teljesebb kiaknázásához is.

A böngésző emellett jobban kiaknázza a számítógép videokártyája által kínált hardveresen gyorsított megjelenítési lehetőségeket, az összes támogatott platformon. (Blog)

Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerek esetén a gyorsítás a Direct2D interfészen keresztül működik, minden támogatott, legalább DirectX 10 képes hardver esetén. Az alábbi gyorsítási interfészek használatosak a különféle rendszerszoftverek esetében:

Rendszer Linux Windows XP Windows Vista/7 Mac OS X
Tartalom XRender nincs Direct2D Quartz
Kompozíció OpenGL Direct3D Direct3D OpenGL

A grafikus hardver ilyen módú felhasználásából sokat profitál a böngésző, hiszen a megjelenő weboldal jóval gyorsabban reagál a felhasználói tevékenységre, különösen az összetettebb, többek között átlátszóságot és átváltozó elemeket tartalmazó weboldalak esetén. A hardveres gyorsítás két területen kerül bevetésre: tartalom leképzése és kompozíció létrehozása.

A tartalom leképzésének gyorsítása a böngésző rétegeinek tartalmát állítja elő hardveresen gyorsított módon. Ebben az esetben olyan tartalmakra kell gondolnunk, mint a weboldal szövege, az oldalon megjelenített képek és CSS elemek valamint keretek.

A már elkészült rétegek villámgyors kihelyezéséért és esetleges manipulálásért (például: elforgatás, elhalványítás) a kompozíció gyorsítás a felelős. Továbbá itt valósul meg a HTML5 videók lejátszásának gyorsítása valamint az oldalgörgetés hardveres támogatása is. A hardvergyorsítás bemutatására szolgáló bemutató és kipróbálható demó.

A alapfelszereltségű és a kiegészítőkkel telepakolt Firefox is gyorsabban indul, de érdemes a profilt tisztítani, vagy a fontos adatok mentése után új profilt létrehozni.

Számos kritika érte a Firefoxot a memóriaéhség, memóriaszivárgások és a memória elengedésének lassúsága miatt. Több hónapnyi aktív használat után örömmel jelenthetem, hogy a fejlesztés során ezek a hibák egyre inkább csökkentek, s a tapasztalat azt mutatja, hogy a Firefox 4.0 memóriaéhsége nem növekszik hosszú használat során sem, és bezáráskor fürgén szabadítja fel az alkalmazás által igénybe vett memóriát.

A Firefox 3.6.4-ben debütált bővítmény összeomlás-elleni védelem célja az új verzióban is ugyanaz: a böngészőproblémák jelentős hányadát okozó bővítmények kiszervezése egy „konténer szálba”, amellyel a fő böngészőszál védett lesz a bővítmények összeomlásával szemben. Így hiba esetén a böngészés folytatható, és a bővítmények hibájáról akár jelentés is küldhető, majd a bővítmény újratölthető.

Élmény a weben

Áttekintve az internet – és főként a web fejlődését – általános tendencia, hogy a kezdeti statikus lapokat, felváltották a dinamikusan létrehozott oldalak, amelyek aztán beágyazva is – gyártók által biztosított tulajdonosi szoftverek segítségével – kínálnak interaktív elemeket. A gyártótól és azok technológiáitól való függés csökkentése érdekében – a mindenki számára elérhető nyílt és szabad internet jegyében – újul meg a web nyelve, azaz HTML, és a hozzá szorosan kapcsolódó technológiák. Ez a HTML5, melynek nagy része ajánlásként elérhető és a hosszadalmas specifikációs folyamat részeként 2014-ben nyeri majd el végleges formáját. Talán azt a World Wide Web szülőatyja, Sir Tim Berners-Lee sem gondolta volna, hogy munkássága megreformálja mindazt amit az információ áramlásról gondolunk.

A HTML5 korszak elérkeztével a böngészők minden eszközzel rendelkeznek majd ahhoz, hogy külső forrásból származó bedolgozómodulok nélkül nyújtsák a jól megszokott webes élményt, vagy még annál többet is akár. A születendő új szabvány nagyobb szabadságot kínál a fejlesztők és nagyobb élményt a felhasználók számára. Ezek egy részét már a Firefox 3.5 is támogatta, de a szolgáltatások nagy része csak a Firefox 4.0 verziója vezeti be: a videók és hangzóanyagok egyszerű beágyazása, a fogd és ejtsd rendszerű fájlhozzáadás, a dinamikus oldalakat meghajtó JavaScript 2D (Canvas) és 3D (WebGL) képessége, az oldal formáját adó CSS3 (Common Style Sheet) és SVG, egyedi fontkészletek támogatása, a szkriptek háttérben futtatási lehetősége (WebWorkers), a fájlok manipulálása (FileAPI), űrlapok beépített ellenőrzése, webalkalmazások kliens oldali adattárolója (IndexedDB), helymeghatározás (Geolocation), hangfeldolgozás (Audio API) vagy éppen a képletek megjelenítése (MathML) mind-mind olyan képesség, amely a jövő webalkalmazásai számára fontos, a felhasználók számára kényelmes és hatékony módját adja az internet használatának. A felhasználóknak egyre kevesebb különbséget, és egyre több előnyt kell élvezniük abból, hogy az internet „felhőből” származó szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ehhez mindössze egy szabványokat és a web fejlődésének irányát jól követő böngészőre lesz majd szükség a jövőben, mint amilyen a Firefox is. Kétségtelen tény, hogy a HTML5 egy része még csak tervezet, de a böngészők megfelelő támogatásának révén a fejlődés folyamata felgyorsulhat, s hamarabb költöznek életünkbe azok a webes lehetőségek, melyek megkönnyítik vagy éppen élménnyé teszik az interneten töltött időt. A Mozillánál dolgozó fejlesztők elkötelezettek a mindenki által elérhető, nyílt szabványokon nyugvó, modern megoldásokat alkalmazó webhelyek és webalkalmazások felé. Ilyen oldalakat mutat be a felhasználók számára például a Web csodája weboldal a http://www.webowonder.org/ webcímen, vagy a fejlesztők részére ajánlható Mozilla Demo Studio, a https://developer.mozilla.org/en-US/demos/ webcímen.

A bemutatók is jól példázzák, hogy milyen komoly fejlesztések történtek a Firefox biztos alapjait adó Gecko rendszerben is, amely immáron a 2.0-ás verzióvá érett és jól „beszéli” az internet jelenlegi és jövőbeli nyelvét a HTML 5 ajánlást. Az alapoktól újraírt HTML5 értelmező napjaink legjobb internetes élményét biztosítja az előző bekezdésben tárgyalt modern funkciókat. HTML5 dokumentáció a Mozilla fejlesztői weboldalán.

A WebM videók közvetlen támogatásával elérkezett az internetre a nyílt megoldáson alapuló kiváló minőségű HD videók ideje. Meg kell azonban jegyezni, hogy két megoldás vív ádáz csatát az internet videoformátuma címért: a Google-féle WebM és az MPEG és a VCEG által favorizált H.264.

A WebGL célja nem más, mint a weboldalba épülő látványos és 3D-s tartalom megjelenítéséhez szükséges alapok megteremtése. Ezt a rendszert a fejlesztők által már jól ismert JavaScript nyelvből lehet elérni.

Mozilla Audio API segítségével a böngész változatos hangfeldolgozási és -előállítási képességekre tesz szert. Érdemes megnézni egy külső fejlesztő által készített demót és a fejlesztők által publikált demókat is. (Blog)

Összegzés

Nem kétséges, hogy a Firefox 4.0 verzióján látható a Mozilla erős innováción alapuló fejlesztési stratégiája, amelynek keretén belül a felhasználók a legújabb és legérdekesebb technológiákhoz juthatnak hozzá. Ilyen például a készítés alatt álló HTML5 szabványtervezet és a hozzá kapcsolódó szabványok és ajánlások (például: Canvas, WebGL, CSS3, SVG, WebWorkers, FileAPI, IndexedDB, Geolocation, Audio API, MathML, WebM), más néven a Nyílt Web nagyfokú támogatása. A belbecs mellett sikerült egy igen kellemes és jól használható külcsínnel is ellátni a böngészőt, amely a felhasználók számára a gyors és látványos böngészés élményét nyújtja. Leszámolva a memóriakezelés gyengeségeivel és a sebesség jelentős növelésével, a nagyon hasonló sebességű böngészők mezőnyében inkább a különleges képességeivel szerezhet új híveket a Firefox.

A páratlan funkcionalitást biztosító kiterjesztések, a gépek közötti szinkronizáció lehetősége, a beépített helyesírás-ellenőrzés, a lapok lenyűgöző kezelése, a hardveres gyorsítás használata mind-mind olyan szolgáltatás, amelyet a konkurens böngészők alapból nem képesek nyújtani. Ennek tükrében nem csoda, hogy a Mozilla szakemberei a böngésző népszerűségének emelkedését várják.

Nem is beszélve arról az előnyről, hogy a Firefox készítését koordináló Mozilla Alapítvány egy gyártói érdekektől független szervezet, melynek elsődleges célja a jobb webes élmény megteremtés nyílt szabványok felhasználása által, s nem a részvényesek igényeinek megfelelni akarás. A közösségi szellemet jól példázza, hogy a fejlesztések 30-40 százaléka közösségi fejlesztőktől érkezik. Ebben is megmutatkozik a fejlesztői és hozzájáruló közösség valódi ereje.

A Firefox 4 letöltése és a letöltési adatok lekérése.

Ünnepeljünk együtt!

A közösség magyar tagjai szeretettel hívnak meg minden érdeklődőt a Dokumentumszabadság Világnapján rendezett kiadási bulira, amely 2011. március 30-án kerül megrendezésre az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában, a 1088 Budapest, Rákóczi út 21. cím alatt. A közösség tagjai által tartott bemutató előadások és kötetlen beszélgetés lehetősége minden eddigi és leendő Firefox felhasználó számára érdekes program lehet. Részletek az eseményről.

Hozzászólások

 1. Warner szerint:

  Észrevettem egy apró bugot, de a visszajelzésnél nem tudtam hova írjam mert ott konkrét weboldalra kéri a hibajelentést de ez egy általános weboldalfüggetlen hiba.

  szóval, ha indítom az FF4-et az első lap (fül) amin megjelenik a kezdőlapom, annak az alján egy fehér csík van (kb mintha be lenne kapcsolva a kiegészítősáv, annyi helyet vesz el a weboldalból). de ha új lapot nyitok a többin már nincs ott megy rendesen, csak mindig az indításkor alapból nyíló lapnál. érdekes.

  hol tudom ezt jelezni a készítőknek?

  • Szia Warner!

   Köszönjük, hogy segítesz a Firefox jobbá tételében.
   Az angol nyelvű hibabejelentőt a https://bugzilla.mozilla.org/ címen találod. Itt regisztráció után tudsz hibát bejelenteni. Megkérnélek, hogy bejelentés előtt mindenképpen próbáld meg megkeresni az esetleg már meglévő kapcsolódó hibajegyeket és oda leírni, hogy téged is érint a probléma. Ha nincs még bejelentve, akkor készíthetsz új hibajegyet.
   Amennyiben magyar nyelven kívánod megtenni bejelentésedet a http://bug.openscope.org/ webhelyen érdemes megtenni.

 2. Warner szerint:

  újabb érdekesség, ez viszont már bosszantóbb.
  egyik pillanatról a másikra elfelejtette a megtekintett weboldalakat, pedig nem lettek törölve, sőt az Application Data-n belül meg is van a file ami tárolja (kb 40 MB), de úgy tűnik hogy nem tudja kiolvasni belőle :o

  • Az a tartalom vélhetően a gyorsítótár. Ezt felejtette volna el? Mert az a tartalom automatikusan letöltődik. Vagy az előzményeket nem találod?

   • igen az előzményeket felejtette el vagy csak nem tudja kiolvasni az “urlclassifier3.sqlite” nevű fájlból (ha jól tudom ez tárolja a megtekintett weblapok címeit), ugyanis ez a fájl megvan.
    mondjuk a lényeges oldalak a könyvjelzők között megvannak.

 3. Bajna Gabriella szerint:

  Meg tudná valaki mondani, működnek-e az Adblock Plus és NoScript kiegészítők a Firefox4 böngészőben? Egyre rosszabb a “frissitett2 3.6.15, lelassult, nem tölt be oldalakat, bosszant. Egyszer és mindenkorra ki akarom vágni a gépemről, de csak akkor, ha…

 4. Sziasztok!

  Egy érdekességet szeretnék itt megjegyezni, telepítettem a Firefox 4.0 böngészőt és a következő hibát tapasztaltam az origo.hu megnyitásánál. Ha megnyitottam az origo oldalát akkor a felső dupla menüsor az 4sorban jelent meg. Gondoltam biztos előző böngészőből maradt a rendszerben valami, fogam és leszedtem az egészet és újból feltettem az új 4-es verzió, megjelenés továbbra is rossz. Ezek után fogtam és leszedtem majd a 3.6.16-os verziót tettem fel, láss csodát ott a dupla menüsor úgy jelenik meg ahogy kell. Tapasztalt valaki ilyet rajtam kívül?

  • Nálam az origo (és más oldal is) úgy jelenik meg ahogy a 3.6-tal.

   • A probléma megoldódott de igen furcsa azért hogy az nvidia geforce 8600 gt videokártyám drivere illetve ahhoz tartozó programjai eltávolítása után a firefox 4 alatt a http://www.origo.hu oldalon látható felső menüsor is úgy jelenik meg ahogy kell. Nem mondom hogy ez a firefox hibája és azt sem hogy a windows7 vagy az nvidia driveré. Csak szimplán furcsállom ezt!

    • Nem furcsa ez annak tekintetében, hogy a Firefox 4 erősen kihasználja a grafikus alrendszer képességeit a megjelenített oldal rétegeinek előállításához (tartalom leképzés) és a rétegek végső elrendezésbe történő elhelyezéséhez (kompozíció).

     • Nem hagyott nyugodni a dolog és így ma kísérleteztem kicsit, kiderült hogy az nvida 8600gt videókártya korábbi driver verziójával tökéletes a megjelenés míg a legújabb driverrel hibásan jelenik meg az origo oldala, legalábbis az én gépemen.

 5. 4.0-ra történő frissítéskor törlődtek a könyvjelzőim, mindenféle jelzés nélkül! Ez nagyon lesújtó hiba,mert nem én akartam frissíteni,hanem a program.
  Mondok ennél sokkalta nagyobb hibát: számtalan esetben kénytelen vagyok a maxtont használni, mert ebben a böngészőben hiába pipálom be, hogy: új ablak megnyitása új lapon, SEMMIT NEM CSINÁL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! És, ha pipa kerül: átváltás rá azonnal: SEMMIT NEM CSINÁL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Térinformatikával is foglalkozom, ott tized ekkora hibákat sem lehet megengedni. Szeretném, ha ezeket javítanák és kapnék visszajelzést!
  Köszönöm.

 6. az oldalhozzáadása könyvjelzőhöz sem működik!!!!!!!!!!! jó lenne,ha megszólalna itt valaki a mozilla oldaláról is!!!!!!!!

  • kedves mantra!

   a mozilla oldaláról itt senki nem fog megszólalni. mi emberek próbálunk segíteni a többi embernek, bár erre igazából a httpe://support.mozilla.com weboldal a megfelelő hely. ezért a sok felkiáltójel itt szintén indokolt.

   de térjünk rá a problémára. ilyen hibát akkor láttam, amikor valamilyen kiegészítő nem megfelelően működik. tehát a kérdés az, hogy a kiegészítők letiltásakor is előfordul-e a hiba?

   a könyvjelzőkkel kapcsolatban.
   a könyvjelzők megnyitásakor van egy importálás és mentés menüpont, ahol a visszaállítás menü alatt remélhetően található mentés a könyvjelzőkből.

   sok sikert!

 7. Szép ugyan ez az új böngésző de.Nem találok olyan “működőképes” szótárt hozzá,ami komplett web oldalt is fordítana Magyarra! A Chrome nak van ilyen.Akár 5 féle nyelv is lehet az oldalon belül! Akkor is Magyarul jeleníti meg ha akarom!(Eredeti képpel együtt! ) A gmail fiókomban megnyitok egy levelet.Úgy széthúzza az oldalt hogy, a levél fele sem fér el, szélességben! Nincs se csúszka, se állítási lehetőség! A többi böngésző jól jeleníti meg.Mi lehet az ok? Ezt több oldalon is megcsinálja sajnos.Minden ötletet szívesen fogadok! Sajnos ezek miatt a hibák miatt, szinte semmire nem tudom használni ezt a böngészőt. Állandóan nem tudok váltogatni másikra.
  Köszönöm a segítséget előre is. Laci

  • kedves Laci!
   sajnálattal olvasom ezeket a hibákat. javaslom a Firefox 4 indítását kiterjesztések nélkül és/vagy új profillal.

  • Nem lehet, hogy esetleg a hardvergyorsítás okozza ezeket a problémákat? Érdemes lenne letiltani a Beállítások, Haladó lapon.

 8. A gond az hogy kiterjesztések nélkül, nekem egy böngésző nem sokat ér.Minden oldalamon használom is őket.Bár tudom sokan le is tiltanak szinte mindent.Nekem nem elég a fekete-fehér szöveg kép nélkül.Akarattal az is megoldható.Ahhoz viszont feleslegesnek tartom a számítógépet.Ez csak az én véleményem.Viszont azt látom hogy szinte mindenhol! Folyamatosan butítják a weboldalakat.Egyre kevesebb dolgot lehet használni….Fejlődünk visszafelé?

 9. Tisztelt Firefox!
  Régóta használom a böngészőjüket, és szeretem is, de sajnos ez a 4.0 verzió kezelő felülete iszonyat, miért keltet változtatni a jól bevált kinézeten. sajnos nekem nem jött be ezért vissza teszem a 3.6 verziót, és amennyiben nem változik a következő frissítésben, más böngészőt fogok használni. sajnálattal

  • Kedves jako!

   Remélem elolvastad a cikket. Ha igen, akkor nyilván azt a részt is olvastad, hogy hogyan lehet visszaállítani a régi elrendezést.

   Üdvözlettel,
   KAMI

  • használhatsz mást, de pl a manapság teljesítményben legjobbnak bizonyuló Chrome ugyanúgy néz ki(bár ez inkább fordítva igaz) mint az FF4 új stílusa.

   de ahogy KAMI is írta vissza lehet állítani a régi stílusra két kattintással, címsorban jobb klikk, visszapipálod a “Felül elhelyezett fülek”-et, valamint a “Menüsor”-t bepipálod. :)
   onnantól ugyanolyan lesz a kinézete mint a 3.6-nak.

 10. Sziasztok!

  A napokban már írtam arról hogy a gépemen a firefox 4 alatt az origó nevezetű internetes oldal nem jól jelenik meg.A hétvége folyamán azonban több dolgot sikerült megállítanom, az egyik az hogy ha az évekkel korábbi gigabyte nvidia 8600gt driverét tettem fel a gépre akkor a firefox jól jelenítette meg a fent említett oldalt. Azonban a windoes folyamatosan közölte hogy van újabb driver. Amikor az nvidia oldaláról a legjabb 8600gt kártyához kiadott drivert telepítettem abban az esetben az origó menüsora ismételten szétesett. Ekkor próbálkoztam azzal hogy a kiegészítőket letiltom, a módszer nem vezetett eredményre. Viszont a legújabb driverrel és a firefox csökkentet módban történő elindításával az origó menüsora is tökéletesen jelent meg.

 11. (á)dinka szerint:

  sziasztok!
  olyan programon kívül álló hibát találtam, amit nemtudom, hogy tudnának kijavítani :S nekem megy a nagyító a monitor felső felén, és mikor írok be egy címet, akkor a nagyító nem a szöveget mutatja amit írok, hanem az alatta levő részt. tudnátok javasolni valamit?

  • Warner szerint:

   ez inkább a windows hibája lesz, mintsem a firefoxé. miért csak a felső felét nagyítod? ha látásprobléma miatt használod, érdemesebb a felbontást átállítani hogy az egész nagyobb legyen.

   • (á)dinka szerint:

    úgyértem a felső felében van elhelyezve a nagyító :) ami azt nagyítja amire rámutatok egérrel…

    • Warner szerint:

     ezt értem, ki is próbáltam nálam nem csinálja azt a hibát, amit írtál. de továbbra is tartom hogy ennek semmi köze a böngészőhöz, ezt a programot a meg az egérkövetést windows irányítja.

     amúgy elég idegesítő ennek a nagyítónak a használata, ha szükséged van arra hogy nagyobban lásd a betűket a böngészőben “ctrl +” lehetőséget ajánlom, úgy általánosságban pedig a win felbontásával játssz ez ügyben.

 12. Bőhm Éva szerint:

  Egy hete próbálom, de nem tartom szuper böngészőnek. Nem értem, miért nem kezeli normálisan a videók lejátszását (a legújabb Adobe Flash Playerrel), miért bugozik szinte folyamatosan. Plugtemp! Semmi oka nincs rá, alig van benne kiegészító. De hogy a Mozilla Thunderbirddel sem kompatibilis, az már enyhén szólva sem kis hiba! Bőven maradhatott volna még RC. Leszedem és visszateszem a 3.6-ot. Remélem Windows7-el sokkal jobb, XP-re NEM AJÁNLATOS telepíteni!

 13. SkynetTX szerint:

  Üdv mindenkinek!

  Meglátásom szerint az új felület egyszerűen borzalmas, az új funkciók jó része pedig teljesen felesleges. Ráadásul az általam használt ClassicWindows felszín nem működik vele. Jó lenne visszatérni a 2.0-ás felülethez, és eltávolítani a felesleges funkciókat (awesomebar, tabcandy, firefox gomb, stb.). Akinek bármelyikre szüksége van, telepítsen magának kiegészítőt. (Minden “új” funkció létezett már a 2.0 változat idején is kiegészítők formájában.)

 14. Egy láma kérdés: Mi az, hogy új profil? Hol lehet létrehozni?

 15. Sziasztok!
  Amióta telepítettem az új Firefoxot, azóta a weboldalak betűi homályosak lettek. Nem olyan kontrasztosak, mint voltak.
  1920×1080-as felbontást használtam, használok.
  Lehet ez az új Firefoxtól?

 16. Sziasztok!
  tesztelés után azt látom, hogy csak a fészbukkon változott meg a betű körvonala. Ezek szerint nem a firefox csinálta.

Külső hivatkozások

 1. Mozilla Firefox szerint:

  [...] 4 letöltése és a letöltési adatok lekérése. Részletek és forrás: Mozilla Magyarország Megérkezett a Mozilla Firefox 4.0 Válaszol idézettel   + Hozzászól a [...]