Firefox 4 és a kiegészítők

A Mozilla Add-ons csapatának megjelent eheti összefoglalója, mely tartalmaz némi érdekességet a nemrégiben megjelent Firefox 4 és a kiegészítők kompatibilitását illetően.
A legnépszerűbb kiegészítők közül ami 814 kiegészítőt jelent, melyek a kiegészítőhasználat 95%-át adják (a Mozilla adati szerint) 85% már kompatibilis volt a Firefox 4.0-val a megjelenés napján, az azóta eltelt néhány napban azonban már 90%-ra emelkedett ezek száma.

Az adatok alapján látható, hogy a Firefox egyik legnagyobb értékét és vonzerejét a kiegészítőket a nagy verzióváltás ellenére (a 3.x Firefox verziók a Mozilla 1.9 platformon, a 4.0 pedig a Mozilla 2 platformon alapul) sikerült „átmenteni”, és ezzel megmenteni a platformot a töredezettségtől. Persze mindez pár nap távlatából megítélve. A többire pedig az idő megadja a választ.

A teljes képhez természetesen hozzá kell tenni, hogy a 4.0 majdnem egy évig készült, így a kiegészítőfejlesztőknek bőven volt idejük átírni a kiegészítőjüket.

Az angol nyelvű statisztikát itt lehet megtekinteni.

Hozzászólások

 1. Ezzel a böngészővel, nagyon komoly bajok vannak.Olyan oldalakon ahol például egy másik oldalról.Egyszerű másolással be lehet például gif animációt illeszteni.Ez a böngésző sehogy nem tudja megcsinálni.Az összes többi igen, persze az elődei sem! Nem ismeri, nem tudja mi ez, kiírja nem lehet végre hajtani. Az adott animáció html kódját sem lehet be illeszteni, mert azt sem tudja a képből kiolvasni. Ezeket a problémákat, hogyan lehet orvosolni? Engem minden megoldás érdekel! A szinkronizálási funkció, pedig egy vicc! Én azt várnám el hogy, egy komplett másolatot csináljon a böngészőről. Ezután azt töltse vissza. Beállításokkal, könyvjelzőkkel, kiegészítőkkel,témával. Ezek közül szinte semmit! Nem csinál meg, hiába van úgy beállítva. Akkor mire jó ez a funkció? A Google mindent szinkronizál a szerverrel, ha beállítom! A Mozilla sajnos semmit, csak a könyvjelzők egy részét! Azt is jelszavak nélkül! Nekem elég egy link arról hogyan lehet ezt beállítani. Az sem gond ha nem Magyar nyelvű, legfeljebb nem ezzel a böngészővel nézem meg. A választ előre is megköszönöm. Bár erősen kétlem hogy lesz valami megoldás erre. Viszont örülnék ha valaki megcáfolna ebben!

  • gusztinrudolf szerint:

   Kedves Laci!

   Nem igazán vagyok járatos a témában, de igyekszem segíteni.

   Talán kapsz némi segítséget a Firefox támogatási oldal angol nyelvű oldalán a Profiles cikk alatt. A megoldás lényege, hogy a Firefox profilod (beállítások, kiegészítők, témák, stb.) a Firefox program mappájától külön lévő mappában van, így ennek a profil mappának a lementése (kimásolása valahová) megoldhatja a problémád.

   Ha ez nem segít, vagy nem teljesen erre gondoltál, akkor megnézheted még az alábbi cikkeket:

   Gizmo – TechSupport: How to Back up Mozilla Firefox and Thunderbird
   Ebben több megoldás is van: 1) MozBackup és a 2) FEBE. A MozBackup azonban nem ment le minden információt sajnos, a FEBE pedig csak a kiegészítőket menti.
   (A CLEO kiegészítő – melyet nem említ a cikk – a kiegészítők mellett a témákat is menti. Viszont nem tudom, hogy a kiegészítők beállításait menti-e [arra talán az OPIE kiegészítő az alkalmas].)

   Wikihow: How to Backup Firefox Extensions, Bookmarks, Themes and Preferences

   MozillaZine: Profile folder – Firefox

   Szinkronizálás kapcsán érdemes lehet megnézned a következő kiegészítőket:

   SyncPlaces – könyvjelzőket és jelszavakat szinkronizál különböző böngészők között

   Siphon – Add-on Synchronizer – a telepített Firefox kiegészítőket szinkronizálja

   Ha erre azt mondod, hogy túl bonyolult, és ennek egyszerűbbnek kellene lennie, akkor valószínű igazad van. Remélhetőleg készítenek majd egy olyan kiegészítőt – vagy esetleg a Sync-et olyan szintre fejlesztik – mely képes lesz ezeket a feladatokat egyszerűen és gyorsan elvégezni.

   • gusztinrudolf szerint:

    És talán még ez a cikk is segíthet.

   • Szia!
    Köszönöm a segítő szándékodat!
    Nekem sem időm, sem kedvem nincs ennyit vacakolni egy böngészővel sem. Már több mint 2 éve szinte kizárólag csak, GoogleChrome, vagy ComodoDragon, böngészőket használok.Azokkal nem kell ennyit vacakolni. Saját tapasztalatom az hogy, kenterbe verik az összes többi böngészőt.( Ezeknek is van rejtett mappájuk, mindent itt tárolnak, még a kiegészítők beállításait is. A mérete nálam 1gigánál nagyobb!!!) Mégis gyorsabb bármelyik böngészőnél. Összesen 2 dolog adja fel nekik a leckét. Az is üzeneteknél. A betű méret illetve a szín módosítása, de csak néhány Magyar oldalon. Más semmi. Soha nem kell sem gyorsítótárat üríteni se semmi mégis tökéletes. A másik gépen 2 éve csak ezeket használom, és a rendszert sem kellett még újratelepíteni. Pedig mindenféle oldalon jártam vele.(Windows XP Prof. SP3+komplett irodai csomag automatikus frissítéssel.)
    Az I Explorert csak Microsoft oldalra, semmi másra. Megmaradok a bevált böngészőimnél, a többi egyik sem tudja azt amire szükségem van. Csak olvasgatni lehet velük, az nekem meg kevés.

Külső hivatkozások

 1. Mozilla Firefox szerint:

  [...] Firefox 4 és a kiegészítők 2011. március 30., szerda – 19:50 A Mozilla Add-ons csapatának megjelent eheti összefoglalója, mely tartalmaz némi érdekességet a nemrégiben megjelent Firefox 4 és a kiegészítők kompatibilitását illetően. A legnépszerűbb kiegészítők közül – ami 814 kiegészítőt jelent, melyek a kiegészítőhasználat 95%-át adják (a Mozilla adati szerint) – 85% már kompatibilis volt a Firefox 4.0-val a megjelenés napján, az azóta eltelt néhány napban azonban már 90%-ra emelkedett ezek száma. Az adatok alapján látható, hogy a Firefox egyik legnagyobb értékét és vonzerejét – a kiegészítőket – a nagy verzióváltás ellenére (a 3.x Firefox verziók a Mozilla 1.9 platformon, a 4.0 pedig a Mozilla 2 platformon alapul) sikerült „átmenteni”, és ezzel megmenteni a platformot a töredezettségtől. Persze mindez pár nap távlatából megítélve. A többire pedig az idő megadja a választ. A teljes képhez természetesen hozzá kell tenni, hogy a 4.0 majdnem egy évig készült, így a kiegészítőfejlesztőknek bőven volt idejük átírni a kiegészítőjüket. Az angol nyelvű statisztikát itt lehet megtekinteni. Forrás: Mozilla Magyarország Válaszol idézettel   + Hozzászól a témához [...]