Megjelent a Mozilla Firefox 6, a Thunderbird 6 és a SeaMonkey 2.3

Az előzetes terveknek megfelelően, megjelent a Firefox böngészőprogram, az Android telefonokhoz szánt Firefox, és a Thunderbird levelezőkliens 6-os verziója. Megjelent továbbá a böngészőt, levelezőt és weboldal-szekesztőt egyben kínáló SeaMonkey 2.3-as verziója is. A kiadások inkrementális javításokat hoznak a sebesség, a biztonság és a stabilitás terén, de megjelennek bennük új funkciók is. A Firefox 6, a Thunderbird 6 és a SeaMonkey alapjait mindegyik terméknél a Gecko motor 6-os verziója adja. A Firefox 4-es verziója után meghatározott gyorsított kiadási ütemterv szerint 6 hetente érkeznek az újabb kiadások. Egy verzió csiszolgatására 18 hét áll a fejlesztők rendelkezésére, amelyből 6 hét a fejlesztői (vagyis a Nightly), 6 hét az Alfa (ahogy házon belül hívják: Auróra), és 6 hét a Béta fázis. Így elegendő idő jut a fejlesztésre és a tesztelésre, valamint a hibajavításra is. Remélhetőleg a lelkesebb felhasználók tesztelik mind a Beta, mind a korábbi fejlesztési stádiumban lévő Aururóra verziókat is. A tapasztalatokat érdemes megosztani a fejlesztőkkel is a „Visszajelzés” gomb segítségével. Lássuk tehát a fejlesztések eszenciáját, hogy milyen újdonságokat hoznak az egyes programok.

Firefox 6

 • A Firefox 6 lehetőséget biztosít arra, hogy minden egyes webhely számára külön-külön jogosultságot határozzunk meg a sütik elhelyezése, a jelszavak tárolása, a felugró ablakok kezelése, a helyzetmegosztás és a kapcsolat nélküli használat tekintetében. A könnyen áttekinthető és kezelhető lap kereséssel is segíti a megfelelő házirend kialakítását. Én bízom benne, hogy ez a beállítás – akár csak a SeaMonkey 2.2-ben – külön menüpontot kap majd. De addig is marad a címsorba beírt: „about:permissions” elérési lehetőség.
 • A Kiegészítők → Bővítmények lapra tévedve most már beépítve érhető el a frissítési szolgáltatás. A „Bővítmények frissességének ellenőrzése” linkre kattintva juthatunk el a hivatalosPlugincheck weboldalra.
 • Javult a Firefox 6 Beta böngésző HTML5, CSS3, JavaScript, WebGL, SVG és DOM szabványok és ajánlások támogatása is. Erről egy igen részletes cikk keretében Firefox fejlesztői oldalán lehet olvasni.
 • Csökkent a böngésző indulási ideje, mert az elmentett lapcsoportokat a böngésző ezentúl csak a Panorama használatakor tölti újra a program.
 • A továbbfejlesztett címsor vizuálisan kiemeli a tartomány nevét, így mindig jól látható melyik domaint böngésszük. Javult a webhely azonosításának megjelenítése is.
 • A Firefox most már a jelszavak mentésekor is felkínálja a Sync beállítását.
 • A Scratchpad révén egyszerűbben fejleszthetünk és tesztelhetünk JavaScript kódokat a böngészőben. A Web Socket támogatása is fejlődött, hiszen a protokol 07-es verziója került a programba.
 • A webfejlesztő-eszközök külön menüt kaptak a narancssárga Firefox gomb alatt.
 • A WebKonzol áthelyezhetővé vált a böngésző ablakában és támogatja az intelligens szövegkiegészítést is.
 • A fejlesztők használhatják a Window.matchMedia API-t, amely a médiatartalmak átméretezéséhez nyújthat segítséget.
 • A kiszolgáló által küldött események által pedig üzenőfal típusú alkalmazások készíthetők.

Mindezek mellett számos további hibajavítás is helyet kapott a Firefox most megjelent 6-os kiadásában.

Thunderbird 6

 • Fejlesztések a Windows 7 alatt megjelenő témában;
 • Windows 7 ugrólisták támogatása;
 • Számos, Microsoft Outlookból származó levelek importálását érintő fejlesztés;
 • Alapértelmezett levelezőalkalmazás ellenőrzése az újabb Linux kiadásokon is jól működik.

Persze ebben a kiadásban is számos további hibajavítás kapott helyet.

A Thunderbird 6 letöltése.

SeaMonekey 2.3

A SeaMonkey újdonságai a Firefox 6 és a Thunderbird 6 újdonságaiból adódnak.
A SeaMonkey 2.3 letöltése.

Közvetlenül a programokban küldött visszajelzés a Mozilla Input oldalán található.

Hozzászólások

 1. Olvastam itt, hogy le lehet tiltani a kiegészítő ellenőrzést a Firefox 6-ba. A Thunderbird-ben hogy lehetne. Mert van egy kiegészítő amin keresztül a tűzfal átnézi a maileket h vírusos e. Szerintem annyit nem változott a Thunderbird, hogy nem volna kompatibilis, csak a verziószám miatt lett az.

 2. A Fast Dial nem működik egyáltalán.

 3. a 3.6-os verziót a Mozilla minek tartja “életben”? már az 5-ös verzió kiadásakor sem értettem hogy miért jön ki rá újabb frissítés, de a 6-os és ahogy olvasom a 7-es verzió kiadásakor is lesz egy update hozzá. nem tudom mi lehet a hosszútávú terv azzal a verzióval, főleg úgy hogy akik a régi megjelenést szokták meg azok is tudják azt használni az újaknál is.

 4. László Zoltán szerint:

  A flash player nem müxik, hiába töltöm le, az új frissítéssel. Win7/64