A Firefox 64-bites kiadása

A Firefox 64-bites, nem hivatalos verziója jó ideje elérhető. A nagy kérdés azonban az, hogy mikor válik ez teljes értékű kiadássá? Asa Dotzler a Firefox product managere összefoglalta az ezzel kapcsolatos gondolatait. Ennek kapcsán sikerült beszélgetni a Firefox fejlesztéséért felelős vezetőjével, Johnathan Nightingale-lel.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha holnap kiadhatnánk a Firefox 64-bites verzióját, azonban ez jelenleg még nem lehetséges. Sokan azt gondolják, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a build rendszeren bekapcsoljuk, hogy mostantól 64-bites verzió is készüljön. Ez koránt sem ilyen egyszerű.

Egyrészt tisztában vagyunk a 64-bites alkalmazások előnyeivel. A nagyobb címezhető virtuális memóriában kevesebb “out-of-memory” összeomlást lesz, azonban ennek van egy másik oldala is, hiszen ez még nagyobb memóriafogyasztást eredményez és nincs elegendő tapasztalatunk, hogyan is viselkedik a Firefox ilyen környezetben. Fontos tényező, hogy a felhasználók számítógépeiben mennyi memória található a 64-bites operációs rendszeren és ezt hogyan használják. Ez akár sokkal több “out-of-virtual-memory-space” összeomlást eredményezhet, mint korábban. A Telemetry segítségével igyekszünk a felhasználóktól minél több információt kapni, hogy teljesebb képünk legyen.

A több regiszter és az SSE2 használatával a teljesítmény bizonyos esetekben jobb lesz. Ennek tisztázásához azonban még több mérés szükséges, mivel valószínűleg más területeken ez problémát okozhat. A megjelenítésben bizonyosan hasznos lehet (pl. WebGL). Azonban figyelembe kell venni azt a tényt, hogy mivel a WebGL hardvertámogatáshoz kötödik, ezért a felhasználók kevesebb, mint 40%-át érinti. Az SSE2 használata azonban önmagában nem elegendő, a kód jelentős részéhez hozzá kell nyúlni, hogy maximálisan ki lehessen használni ezt a lehetőséget.

Természetesen szükség van egy teljes infrastruktúrára, ahol ezek a buildek készülnek, fejlesztőkre, akik erre a területekre fókuszálnak és QA csapatra, akik a minőség-ellenőrzést megfelelő módon végzik.

Eddig csak azokról a dolgokról beszéltünk, amely a Mozilla fejlesztését érintik, de figyelembe kell venni a külső fejlesztők munkáit is. A bináris kiegészítők nem kompatibilisek a 64-bites verzióval, más NPAPI bővítmény elérhető 64-bites Windowsra, de ezek nem használhatók például Mac OS X operációs rendszeren. Azok az alkalmazások, amelyek a dll-eket közvetlenül a Firefox-ba csatolják, nem működnek (ilyenek tipikusan az akadálymentesítő programok). A Flash, Java és a Silverlight rendelkeznek 64-bites Windows NPAPI bővítménnyel, azonban ezek implementáltsága és támogatási szintje nagyon különböző és nem feltétlenül stabilak

Érdemes megjegyezni, hogy az IE9 64-bites verziója nem rendelkezik modern JavaScript implementációval és a Chrome sem támogatja a 64-bites változatot Windowson és Mac OS X operációs rendszeren.

Nem utolsó sorban meg kell említeni a felhasználókat, hiszen a Firefox nekik készül. A felhasználók könnyen zavarba jöhetnek, hogy melyik böngészőt használják, melyik kiegészítőt használják, gyakran az operációs rendszerük verziószámában sem bizonyosak. Egy 64-bites verzió bevezetésével ennek komplexitása hatványozottan jelentkezik, amelyre megfelelő kommunikációt kell kidolgozni.

Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesz hivatalos 64-bites verzió. Éppen ellenkezően. A fentiek is azt mutatják, hogy komolyan foglalkozunk ezzel és igyekszünk mihamarabb megoldást találni a felmerült kérdésekre.

About kkemenczy

Kéménczy Kálmán 2004 óta foglalkozik aktívan nyílt forrású projektekkel. Alapítója az openscope magyar honosító közösségnek és az ehhez kapcsolódó infrastruktúrának. Munkáiról honlapján további információk találhatók.